RubyCheWan

Founder of Putih Ajaib | Isteri | Ibu | Wanita Islam yg dlm Misi meraih Cinta & Rahmat Allah ❤️

http://www.putihajaibbyrcw.com/@hqputihajaibbyrcw

1,232 posts 141,135 followers 223 following

Surah An-Nisa ayat 19.
Untuk para isteri yg punya Suami yg suka marah-marah ... hafal dan bacalah ayat ini dalam Solat paling Terbaik! (Ustaz Hadi Hidayat,Indonesia)
.
Allah maha berkuasa atas segala-galanya, mintalah! .
Semoga bermanfaat!
.
#mayallahguideusright❤️

5💬

Saudaraku, Sebenarnya ada pekara yg perlu kita risaukan iaitu merasa bahagia di dunia sedangkan itu adalah hukuman dari Allah kerana bahagia yg tidak di atas landasan Islam sebenar. .
.
Allah biarkan kita bahagia dan selamat sementara di dunia, sedangkan Allah tidak akan peduli pd kita di Akhirat. Itulah Istidraj, sebagaimana yg dijelaskan oleh Nabi Muhammad bersabda ; .
"Bila engkau melihat Allah Taala memberi hamba dari (pekara) dunia yg diinginkan , padahal dia terus berada dalam kemaksiatan kepadaNya, maka (ketahuilah) bahawa hal itu adalah Istidraj (jebakan) dari Allah".
.
Sentiasalah muhasabah antara Nikmat dan Istidraj dan sudah sepatutnya kita yg berilmu dpt membezakan antara nikmat dan istidraj.
.
"Maka apakah mereka merasa aman dari Makar Allah (yg tidak terduga-duga) ? Tiada yg merasa aman dgn makar Allah kecuali orang-orang merugi"
(Al-A'raf:99)
.
Makar adalah istidraj bagi pelaku maksiat dengan memberikan kenikmatan/kebahagiaan ... mereka tidak memuliakan Allah sesuai dengan hakNya. Mereka tidak (jebakan) kenikmatan bagi mereka, padahal mereka terus-menerus berada dalam kemaksiatan sehingga turun azab Allah." [2].
.
.
Dunia adalah tempat utk di uji. Ujian kenikmatan dan Ujian kesengsaraan.
.
#mayallahguideusright❤️

13💬

BERSEGERALAH MELAKUKAN KEBAIKAN SEBELUM DATANG MUSIBAH..
.
Dari Abu Hurairah Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam Bersabda;
.
"Bersegeralah melakukan amalan soleh sebelum datang fitnah (musibah) seperti potongan malam yg gelap iaitu seseorang itu beriman tetapi pd siang hari dalam keadaan kafir. .
Ada pula yang siang hari dalam keadaan beriman dan malam hari dalam keadaan kafir. Ia menjual agamanya kerana sedikit dari keuntungan dunia."
.
(HR Muslim No 118)
.
#mayallahguideusright❤️

2💬

Loading...

"Ya Allah Kami hanya mampu berdoa sedangkan hanya Kau yg Maha Kuat dan Berkuasa ... bantulah saudara kami di sana Ya Allah"...😭
.
#savepalestine🇵🇸 #savemasjidilaqsa
#savejurusalem

15💬

Nabi Muhammad S.A.W. Bersabda tentang keutamaan Hari Jumaat ;
“Di dalamnya terdapat satu waktu di mana tidak ada seorang muslim pun melakukan salat di dalamnya dan memohon kepada Allah sesuatu , kecuali permintaannya akan dikabulkan."
Lalu beliau memberikan isyarat dengan tangannya seakan menggambarkan waktu itu sedikit sekali.
(HR Muslim 852)
.
Hadis ini adalah khabar gembira bagi kaum muslimin. Pada hari Jumaat , bukan semua waktu dalam hari jumaat, melainkan ada satu waktu yg begitu pendek, di mana doa-doa akan dijabah oleh Allah subhannahu wata’ala. .
.
Jom kita bersegera memyambut waktu tersebut!
.
#mayallahguideusright❤️

0💬

Malam ni malam Jumaat... Manfaatkan malam ini dan mlm2 lain, bila terjaga tgh malam, baca ....;
.
.
"Laila hailla huwahdahu lasharikalah, lahulmulkuwalahul hamdu yuhyi wayumitu wahuwa a'ala kulli syai in Qadir, Subhanallah , Walhamdulillah, Walaila ha ilallah , Allahuakbar, Wala qaulawala quwata illa billa hil alli hil adzim.... kemudian Doakan apa saja keinginanmu , .
.
insyaAllah Allah pasti makbulkan doamu. .
Aminnnnnnn ❤️
.
Semoga bermanfaat!

11💬

Loading...

Dulu jahil dan tk faham tatacara tutup aurat yg sebenarnya yg Allah tetapkan dlm Al-Quran. Bg saya baju dan seluar ketat sikit ok, nampak lengan sikit ok, seluar senteng sikit ok. Sikit je! .
.
Tetapi selepas Allah lorongkan utk mencari ilmu dan banyakkan membaca dan belajar barulah faham batas aurat yg Allah tetapkan kpd kita mukminin sekalian... mgkin saya pernah tahu atau pernah dengar tapi saya belum diberi kefahaman utk dapat 'manfaat' dan makna dari hadis/ilmu tersebut.
.
Sebab tu sentiasalah kita mohon supaya diberikan ilmu yg bermanfaat.
.
.
Allah Berfirman ;
"Wahai Nabi.. .
Sampaikan kpd isteri- isteri kamu dan anak-anak perempuan kamu dan perempuan- perempuan kaum mukminin... ,
Supaya menjatuhkan kain tudung baju iaitu kain yg besar dan luas yg dipakai menutup tubuh badan (Jubah). Dan hendaklah kaum wanita meletakkan Khimar kain yg diletakkan di atas kepala (tudung) dan hendaklah kain yg jatuh dari kepala itu menutupi bahagian .al-jaib (kawasan dari bawah antara dada dan leher)". .
.
Kerana bilamana dahulu zaman jahiliah kaum wanita memakai tudung juga tetapi ekornya diletakkan di belakang sehingga nampak bahgian leher dan dada. Dan janganlah kaum wanita itu menzahirkan /menunjukkan perhiasannya yakni tempat2 yg mengundang fitnah. Fitnah dari perhiasan2 wanita termasuk bentuk tubuh badan itu sendiri. .
.
Demikian Allah swt menyentuh tentang kehormatan perempuan, pakaiannya, tempat meletak perhiasannya, badannya, kain di yg kepalanya, kain yg dibadannya di atur dan di jaga oleh Allah swt. Ini bukan pengekangan kpd kaum wanita, tapi ini PENGHORMATAN. .
.
Supaya kaum wanita dapat menghargai bagaiman ehsan Allah swt kpd mereka dan bgaimaina agama ini memuliakan kpd mereka dgn Al-Quran menemukan surah di dlm surah AN-Nisa. .
.
.
"Wanita adalah perhiasan dunia yakni umpama EMAS, PERMATA, INTAN, BERLIAN yg perlu di tutup, di simpan kemas dan tersembunyi ..."
.
.
Semoga Allah berikan hidayah kepada kita semua kaum mukminin dan anugerahkan kita ilmu yg dapat memberi manfaat kpd hidup kita dan org sekeliling kita sebelum kita kembali bertemuNya yg mana kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap apa yg kita lakukan di atas dunia.
.
#mayAllahguideusright❤️

30💬

"..... dan siapa yang menjadikan AKHIRAT adalah tekad utamanya, maka Allah S.W.T akan menjadikan kekayaannya dia dalam hatinya, dan Allah S.W.T akan mengumpulkan (menguatkan) Usahanya..."
.
(HR Ibn Majah 4105) .
.
Bila kita mengejar dunia kita akan penat, maka kejarlah akhirat dan dunia akan dtg berlari kpd kita
.
.
#mayAllahguideusright❤️

6💬

Umar Ibn Khattahb bertanya "Wahai Rasulullah, Harta apakah yg sebaiknya kita miliki?"
.
Rasulullah salallah hualaihi wasalam menjawab ;
"Hendaklah dari kalian memiliki.... .
3 Harta yg Paling Mulia .
.
1. Hati yg bersyukur
2. Lisan yg sentiasa berzikir
3. Isteri yg beriman (yg membantu suaminya dalam urusan akhirat)
.
(HR Ibn Majah 1856 dinyatakan sahih oleh asy - syaikh Albani rahimahullah dalam shahih Ibn Majah No 1505) .
#mayAllahguideusright❤️

2💬

Loading...

"Semakin banyak kekayaan yang kita kumpulkan, semakin berkemungkinan tinggi untuk kita akan menjadi 'sibuk dengan dunia ini', mengabaikan hubungan kita dengan Pencipta kita (Allah). Kita juga boleh menjadi 'ketagih dengan kekayaan'. Dan membawa kepada penyakit hati seperti 'bangga & menunjuk-nunjuk' " !
.
- Mufti Menk -
.
#mayAllahguideusright❤️

2💬

Memaafkan, berarti menghapus luka atau bekas-bekas luka yang ada di dalam hati. .
.
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : .
"Sayangilah apa yang ada di muka bumi, nescaya kamu akan dikasihi oleh yang di langit (para malaikat )." .
(Riwayat Thabrani ) .
Apabila kita maafkan semua orang, hati kita menjadi tenang.
.
"Ya Allah aku maafkan segala kesalahan org pd aku, mengumpat aku, membenci aku, berdendam dgn aku, menfitnah aku samada org yg aku kenal ataupun yg aku tidak kenal"....❤️
.
Selamat Malam wahai umat islam sedunia...
Assalamualaikum...

7💬

"Every Person, every Experience, every Gift, every Loss, every Pain is sent on your Path for one reason and ONE REASON ONLY : To Bring You Back to Him"..
-Yasmin Mogahed-
.
#mayAllahguideusright❤️

4💬

Loading...

Alhamdulillah ....
Salam Maulidurrasul
.
Kemaskini pembinaan Kompleks Madrasah Tahfiz As-Salihin Sikamat, Seremban N.S
*Mohon Doa dan sumbangan*
.
.
*Lagi Rm 132,500.00 diperlukan bagi menyiapkn fasa pertama ini..*
.
* JOM !!! Sempena hari jumaat dan Maulidurrasul yang mulia ini sama2 kita berinfaq... Ganjaran pahala yang mengalir berterusan walupun setelah kita meniggal dunia menanti para penginfaq sekalian*
.
.
*Untuk maklumat Madrasah kami tidak mengenakan sebarang yuran kerana kebanyakan pelajar terdiri daripada anak yatim dan keluarga yang susah.. Mudah mudahan dengan sumbangan yang di salurkan ini mampu memberi sinar baru buat anak2 ini menuntut ilmu dan menyebarkan syariat islam ke seluruh dunia..*
.
*❤️Hanya Rm 20 bagi 1 lot Waqaf❤️* .
Sumbangan boleh disalurkan terus ke akaun berikut:
.
*555 014 210 761* (maybank)
Atas Nama
*MAAHAD TAHFIZ AS-SALIHIN*
Atau boleh berhubung terus dengan *Mudir Madrasah*
0102207865
Ustz Mohd Salleh
.

4💬

Do you know 1400 years ago,
Somebody loved you ?
You weren't even born and yet He cried for you, asking Allah for your forgiveness. He wanted nothing less then Jannah for you. He had wives , children, friends, and family who adore him, but it was your name he kept repeating, "YA UMMATI , YA UMMATI, YA UMMATI" ... .
.
the definition of true love,
. -our beloved Nabi Muhammad Sallallahu alaihi wassalam-❤️
.
Salam Maulidur Rasul ...

14💬

Bila Hati hilang fungsi untuk mencintai Allah, sungguh ia lebih sengsara dari mata yg hilang penglihatan dan telinga yg kehilangan pendengaran...
.
.
"Sesungguhnya Allah tidak memandang pd tubuh kalian dan tidak pula pada rupa kalian tetapi Dia memandang kepada HATI kalian"
(HR Muslim)
.
.
Bagaimana untuk Membersihkan Hati & Jiwa kita :
1. Banyakkan Istighfar
2. Setiap masa berada dlm wudhuk
3. Banyakkan Solat-solat sunat
4. Berinfak - senyum/salam/menolong/
-UAD (Ustaz Ahmad Dusuki)-
.
#mayAllahguideusright❤️

6💬

Loading...

IMAN merupakan permasalahan terpenting seorang muslim, sebab Iman menentukan nasib seseorang di dunia dan akhirat. Bahkan kebaikan dunia dan akhirat bersandarkan kpd Iman yg benar. Dengan Iman, seseorang akan mendapatkan kehidupan yg baik di dunia dan akhirat serta keselamatan dari segala keburukan dan azab Allah... .
#mayAllahguideusright❤️

5💬

Perbaiki Solatmu maka hidupmu akan 'diperbaiki' oleh Allah s.w.t.... .
InsyaAllah.... .
May Allah Guide us Right ❤️
.
Happy Weekend!

9💬

Kamu wanita adalah perhiasan dunia dan sebaik-baik kejadiaan... 'your Nur and your beauty' is far beyond your make up when you put your head on the ground for Allah.
.
.
May Allah guide us right..
.
Salam Jumaat ❤️

8💬

Loading...

"Sepadat apapun kesibukanmu, sebanyak apapun tugasmu, jangan tinggalkan utk membaca sedikit yg mudah dari Al- Quran. Nescaya anda akan dapatkan ketenangan, keyakinan dan Taufik dariNya"
.
Jom kita Hafal sekurang-kurangnya 3 surah dari Al-Quran. (Al-Baqarah, Al-Mulk, Al-Kahfi). .
.

7💬

"Barang siapa yang dikehendaki Allah menjadi orang yang baik maka dia akan diberi-Nya Ujian.” (H.R.Bukhari).
.
.
"Seorang muslim yang diuji dengan penderitaan, kegundahan, kesedihan, kesakitan, gangguan, dan kerisauan, bahkan hanya terkena duri sekalipun, semuanya itu merupakan kafarat (penebus) dari dosa-dosanya".
.
(H.R. Bukhari dan Muslim).
.
.
"Yakinlah bahawa ujian itu merupakan ekspresi CINTA ALLAH kepada hamba-Nya".

16💬

Impian tanpa usaha adalah angan-angan,
Usaha Tanpa Doa Adalah Kesombongan,
Doa Tanpa Usaha Adalah Kesia-siaan...
.
.
Berusaha dan berdoalah insyaAllah Allah akan rahmati dan berkati usaha kita dan dimakbulkan doa kita. Aminnnn....
.
Wallahu'alam

9💬

5 Perkara yang Akan Ditanyakan pada Hari Kiamat
.
Dalam Hadits Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam mengabarkan kepada kita bahwasanya, kelak di hari kiamat setiap Bani Adam (manusia) akan dimintai pertanggungjawaban oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala mengenai 5 (lima) perkara, diantaranya adalah tentang:
.
.
* Umurnya - Untuk apa ia habiskan
* Masa mudanya - Untuk apa ia gunakan
* Hartanya - Dari mana ia dapatkan.
* Hartanya - Dalam hal apa ia belanjakan.
* Ilmu yang dimilikinya - apa saja yang telah ia amalkan dari ilmu tersebut.
. (HR. at-Tirmidzi no. 2416, ath-Thabrani)
.
.
Semoga kita digolongkan oleh Allah ke dalam orang-orang yang bisa memanfaatkan umur, masa muda, harta dan ilmu dengan sebaik mungkin agar kelak kita bisa mempertanggungjawabkannya di hadapan Allah.
.
"Ya Rabb kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, serta lindungilah kami dari siksa Neraka.” (QS. al-Baqarah [2]: 201

9💬

Kalimat yg dibenci Allah.... .
Semoga kita semua dapat menerima nasihat dari teman yg di utus Allah utk menasihati kita... ❤️
.
Happy Weekend !

4💬

"Witirlah sebelum tidur walau satu rakaat, boleh jadi itu momen terakhirmu. Jika bertemu Allah dalam keadaan amat baik".
.
.
Kekasihku iaitu Nabi Muhammad s.a.w mewasiatkan padaku 3 Nasihat yang aku tidak meninggalkan hingga aku mati :
1. Berpuasa 3 hari setiap bulan.
2. Mengerjakan solat Dhuha.
3. Mengerjakan Witir sebelum tidur.
.
(HR Bukhari no 1178)

0💬

SAAT RASA JENUH DALAM MENUNTUT ILMU DATANG...
.
Abu Hatim Al-Warraq, murid dan pencatat Imam Bukhari - rahimahumallah mengatakan ; .
“Suatu hari Imam Bukhari mengimlakkan kepadaku Hadis yang banyak, sampai beliau khuatir aku jenuh, maka beliau pun mengatakan....
.
"Hiburkanlah hatimu, sungguh mereka yang di dunia hiburan; sibuk dalam dunia mereka. Mereka yang dalam dunia produksi; sibuk dengan produksinya. Mereka di dalam dunia bisnis sibuk dalam bisnisnya. .
Tetapi engkau , bersama Nabi s.a.w dan para sahabat beliau!”.
.
(Lihat Siyar A’lam an-Nubala’(12/445)
.
Sungguh suntikan semangat sangat penting. Cuba bayangkan, bila kita berada di majlis Nabi s.a.w dan para sahabatnya. Betapa semangatnya kita dan betapa bahagianya hati ini.
.
Itulah sebabnya mengapa ada orang yang sangat senang menyibukkan diri membaca Al-Quran kerana dia merasa senang, tenteram dan bahagia bersama Allah, mendengarkan FirmanNya dan merenungi maknaNya.
.
- Ustaz Dr. Musyaffa’ Ad Dariny, MA - hafizahullah-

0💬

Istiqomah bukan usaha 1-2hari, sebulan-dua bulan tapi berterusan hingga akhir hayat kita dan itulah yg menentukan Istiqomah itu berjaya.... Begitu juga dgn Hidayah Allah takkan datang tanpa dicari... .
.
Namun barangsiapa yg berusaha pasti Allah bantu utk capai apa yg kita usahakan... InsyaAllah.
.
Semoga kita semua tergolong dalam orang-orang yg diberikan Hidayah Allah dan tetap Istiqomah menjaga hidayah itu hingga akhir hayat. .
.
Salam Jumaat ❤️

28💬

"Solat dua rakaat (sebelum) Solat Subuh itu lebih baik daripada dunia dan segala isi buminya".
.
Salam Subuh ❤️

2💬

The purpose of Hijab is to Divert Attention from Beauty not to Bring Attention to it. So avoid excessively decorating it. .
.
May Allah guide us right... ❤️
.

27💬

❤️

10💬

Mungkin sesetengah berpendapat petikan ini hanyalah Hadis... Semoga kita semua mendapat ilmu yang BERMANFAAT... Amin..

1💬